Noutăți

Știați că se pot cultiva fructe fără să se folosească erbicide? Vă spunem noi, care facem asta de câțiva ani deja!!👍

mere

Erbicidele, atât de folosite la scară largă la nivel mondial, par a fi esențiale în cultivarea fructelor și a legumelor. Dar nu sunt!! Sunt mai degrabă dăunătoare pentru mediu și pentru om și odată folosite, prezintă remanență foarte mare în sol. Asta înseamnă că continuă să aibă efecte nocive mult după ce au fost utilizate. De exemplu glifosatul, unul din cele mai utilizate erbicide la nivel mondial, crește cu 41% riscul de apariție al cancerului.

Potrivit studiilor ( https://ceh.org/latest/press-releases/study-finds-90-of-families-have-toxic-weed-killer-in-bodies-significantly-higher-levels-found-in-children/ ), mai mult de 90% din probele de urină prelevate de la copii și adulți conțineau o substanță chimică din erbicide legată de cancer – o constatare cel puțin îngrijorătoare. Iar cei mai afectați sunt copiii între 6-16 ani!!

Și atunci de ce sunt încă folosite la scară largă? Din comoditate, rapiditate și nu în ultimul rând, din considerente financiare. În profida tuturor acestor avantaje noi am ales ca aici, la Ferma Steluța, să cultivăm SĂNĂTOS!✅ Chiar dacă asta implică mai multe resurse și în final costuri mult mai mari. Noi folosim freze cu palpator, niște utilaje care se prind în spatele tractorului și taie toate buruienile mecanic. Doar că, pe o suprafata de 100 ha, nu e atât de ușor precum pare😧.

Cu două tractoare parcurgem livada de măr, prun, cireș, de două ori pe lună. Fiecare trecere durează în jur de 4 zile ca să acoperim întreaga suprafață a livezii de măr, prun sau cireș. În total 20 de zile pe lună, doi dintre colegii noștri doar asta fac!!! Deci nu e ușor😥. Dar ne încăpațânăm să combatem buruienile astfel pentru că susținem mâncatul sănătos și dorim să oferim produse curate, sănătoase comunității noastre.

Nu uitați, când alegeți fructele și legumele pe care le împărțiți cu cei dragi vouă, să verificați proveniența lor!