Noutăți

Polenizare cireș

mere

Albert Einstein spunea: “Dacă albinele ar dispărea de pe Pământ, omenirea ar mai exista încă patru ani”.

Aproape o treime din producţia agricolă la nivel mondial depinde de polenizare, realizată cu precădere de albine. În ciuda importanţei lor pentru fiinţa umană, albinele, în ultima vreme, mor cu o viteză îngrijorătoare.

Din 1961,  pâna în zilele noastre, numărul coloniilor de albine s-a înjumătăţit. Mai mult, numărul de albine folosite la polenizare, per hectar, a scăzut cu aproximativ 90%. Una dintre principalele cauze ale crizei albinelor o reprezintă pesticidele toxice pentru entomofauna utilă (albine, bondari, prădători naturali), folosite pe scară largă în agricultura convențională. 

Ţări ca Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie sau China au emis deja norme de reglementare pentru restrângerea folosirii pesticidelor, şi asta din cauză că şi-au decimat populaţiile de albine, iar în ultima vreme au apărut reglementări și în tările UE și implicit și în România.

Ferma Steluța a înteles, cu multă vreme în urmă, necesitatea prezenței albinelor în obținerea de recolte bune și sănătoase la cireș, și nu numai, aducând pentru polenizare, anual aprope 1000 de familii de albine, pe o suprafață de cca 100 de hectare de livadă. 

Albinele sunt în siguranță la Ferma Steluța datorită unui program fitosanitar profesional, care nu permite utilizarea de imputuri cu impact negativ asupra sănătății acestora.

Cireşul înfloreşte după migdal, cais şi piersicşi aproape în acelaşi timp cu majoritatea soiurilor de prun şi păr. 

  • Din fiecare mugur florifer se formează o inflorescenţă cu 2-4 flori.
  • Înfloritul durează cca. două săptămâni, iar în perioadele mai reci chiar trei.
  • Majoritatea soiurilor de cireş sunt autosterile, adică nu se pot poleniza/fecunda cu polen propriu, ceea ce obligă gruparea în parcele a 3-4 soiuri infertile cu aceeaşi epocă de înflorit. 
  • Realizarea unei recolte bune este determinată de  polenizarea a 30-50% din flori.

La cireş polenizarea este entomofilă (cu ajutorul insectelor)

În ce privește compatibilitatea, soiurile de cireș se grupeaza astfel: soiuri autosterile, care necesită polenizatori: Bing, Van, Early Robin, Regina, Cristalina, Coral Champagne, Kordia, Rainier respectiv soiuri autofertile, care se pot poleniza cu polen propriu, și care sunt și bune polenizatoare: Lapins, Sweetheart, Benton, Santina, Selah, Skeena, Sonata, Staccato, Royal Rainier, Garnet, Chelan, Tieton.  

Alături de alegerea corectă a combinațiilor de soiuri interfertile, pentru o bună legare este obligatorie asigurarea a două-trei familii de albine/ha pentru polenizare. Astfel se asigură premizele unei bune legări a fructelor. Polenizatorii trebuie aduși la începutul deschiderea florilor, când receptivitatea este maximă și nu mai târziu, cînd florile sunt complet deschise și receptivitatea pentru polen scade. La alegerea combinaț iilor soi de bază , soi polenizator trebuie ca deschiderea florilor trebuie sa aibă loc simultan la ambele soiuri, orice decalaj de înflorire va periclita legarea fructelor.

De asemenea Ferma Steluța folosește pentru polenzare bondarii. Bondarii asigură  o polenizare foarte bună, mai ales în perioadele cand albinele nu sunt active, cum ar fi la începutul primaverii, în timpul perioadelor reci, vântoase sau înnorate. Bondarii sunt mult mai putin dependenți de condițiile meteorologice din perioada de înflorire. Ei zboară la temperaturi joase și în condiții de vânt și cer înnorat. 

Bondarii sunt de asemenea rezistenți la parazitul Varroa mite. Prin folosirea bondarilor nu doar că se îmbunătățește considerabil calitatea fructelor, dar si producțiile cresc substantial.